ANNA
Dołączył: 17 Lip 2013
Posty: 226
Przeczytał: 0 tematów
|
|
OCENA RYZYKA UPADKÓW (TINETTI SF) (tabela)………………
RYZYKO UPADKÓW - 2 - MINIMALNE; 1 - JEŚLI WYMAGA POMOCY URZĄDZEŃ
TECHNICZNYCH –
RYZYKO ŚREDNIE; 0 - JEŚLI WYMAGA POMOCY OSÓB DRUGICH - RYZYKO DUŻE
UZYSKANIE CO NAJMNIEJ JEDNEGO 0 LUB DWÓCH 1 - KONIECZNOŚĆ
KONSULTACJI Z FIZJOTERAPEUTĄ
SKALA OCENY RYZYKA ROZWOJU ODLEŻYN (NORTONA)(tabela)………
> 14 PUNKTÓW - BEZ RYZYKA
< 14 PUNKTÓW - ZWIĘKSZONE RYZYKO
OCENA STANU ODŻYWIENIA (MNA)
(Guigoz Y., Vellas B. i wsp. 1998)
Screening
A. Czy ograniczenie spożywania posiłków w ostatnich 3 miesiącach wiązało się
z utratą apetytu, albo z zaburzeniami połykania, żucia czy trawienia ?
0 = ciężka utrata apetytu
1 = umiarkowana utrata apetytu
2 = bez utraty apetytu
B. Spadek masy ciała w ciągu ostatnich 3 miesięcy
0 = utrata > 3 kg
1 = nie wiadomo
2 = utrata 1-3 kg
3 = bez utraty
C. Stopień aktywności ruchowej
0 = unieruchomienie w łóżku lub fotelu
1 = umiejętność wstawania z łóżka lub fotela bez opuszczania mieszkania
2 = pełna sprawność
D. Czy pacjent w ciągu ostatnich 3 miesięcy przeszedł stres psychiczny lub
ciężką chorobę ?
0 = tak
1 = nie
E. Zaburzenia neuropsychiczne
0 = ciężka demencja lub depresja
1 = łagodna demencja
2 = bez zaburzeń psychicznych
F. BMI (kg/m2) = masa ciała (kg) / wzrost (cm)
0 = BMI < 19
1 = 19 < BMI < 21
2 = 21 < BMI < 23
3 = BMI > 23 Wynik końcowy...…/14
Screening score (max. 14 punktów)
12 lub więcej punktów - stan odżywienia prawidłowy, bez zagrożenia, nie wymaga
kontynuacji MNA
11 lub mniej punktów - możliwość niedożywienia - kontynuacja MNA
MNA – Assessment
G. Czy pacjent mieszka w domu rodzinnym ?
0 = nie
1 = tak
H. Czy pacjent zażywa więcej niż 3 leki dziennie ?
0 = nie
1 = tak
I. Obecność odleżyn, otarć naskórka lub owrzodzeń
0 = tak
1 = nie
J. Ile pełnych posiłków dziennie spożywa pacjent ?
0 = 1 posiłek
1 = 2 posiłki
2 = 3 posiłki
K. Czy pacjent spożywa:
przynajmniej jeden produkt mleczny (mleko,ser,jogurt) dziennie? TAK/NIE
rośliny strączkowe lub jaja 2 lub więcej razy w tygodniu ? TAK/NIE
codziennie mięso, ryby lub drób ? TAK/NIE
0,0 = jeżeli 0-1 x tak
0,5 = jeżeli 2 x tak
1,0 = jeżeli 3 x tak
L. Czy w ciągu dnia pacjent spożywa 2 lub więcej posiłków zawierających
owoce lub warzywa ?
0 = nie
1 = tak
M. Ile filiżanek/szklanek napojów (woda, sok, kawa, herbata, mleko, wino,…)
pacjent wypija dziennie ?
0,0 = mniej niż 3
0,5 = 3 do 5
1,0 = więcej niż 5
N. Ocena sposobu spożywania posiłków
0 = wymaga karmienia
1 = zjada samodzielnie, ale z trudnością
2 = pełna samoobsługa
O. Subiektywna ocena stanu odżywienia
0 = pacjent uważa, że jest niedożywiony
1 = nie potrafi ocenić lub stwierdza niewielkie niedożywienie
2 = nie stwierdza zaburzeń stanu odżywienia
P. Jak pacjent ocenia swój stan zdrowia w porównaniu z rówieśnikami ?
0,0 = nie tak dobry
0,5 = nie potrafi ocenić
1,0 = tak samo dobry
2,0 = lepszy
Q. Obwód ramienia w połowie jego długości (MAC) w centymetrach :
0,0 = MAC poniżej 21
0,5 = 21 < MAC < 22
1,0 = MAC równy lub wyższy 22
R. Obwód łydki (CC) w centymetrach :
0 = CC poniżej 31
1 = CC 31 lub więcej
Wynik końcowy……………./ 30
Interpretacja - 24 lub więcej – stan odżywienia dobry
- 17 – 23,5 – ryzyko niedożywienia
- poniżej 17 – niedożywienie
SKALA OCENY RYZYKA OPERACYJNEGO DLA CHORYCH PO 70 ROKU ŻYCIA
(wg. CUMMINSA) (tabela)……….
WYNIK - 10 - 14 PUNKTÓW - CHORY OPERACYJNY
15 - 24 PUNKTÓW - OPERACJA PO PRZYGOTOWANIU
25 - 30 PUNKTÓW - LECZENIE PALIATYWNE
COG - OCENA STANU UMYSŁOWEGO
|
|